Accessoires

FotoHoezo accessoires?

Behalve een Ally-vouwkano heb je eigenlijk niets nodig zou je denken. Toch zijn sommige zaken wel erg handig, zoals peddels, zwemvesten, spatzeil, een pakzak, reparatiemateriaal etc etc. Hieronder een overzicht van alle accessoires.
Hieronder de meest gebruikte accessoires. Bestellen doe je het handigst in de webshop van Allykano.nl 

Foto

Peddels

Lichtgewicht houten Ally-peddels zijn leverbaar in drie lengtes: 140cm / 55”, 150cm / 59” en 160cm / 63”
Behalve de houten Ally peddels is er ook een deelbare kunststof peddel (merk TNP) leverbaar die tijdens transport in de Ally plunjezak past in de lengtes van 140 en 150 cm. 

Zwemvest

Niet op deze website, maar een onmisbaar uitrustingsstuk. 

Foto
Foto

Plunjezak of rugzak

Om de boot op te bergen is een plunjezak onmisbaar. Er bestaat een kale plunjezak en een versie met schouderbanden. Als je met de opgevouwen boot een stuk moet lopen naar de waterkant of als je een kilometerslange “portage” moet maken, is de versie met schouderbanden erg handig. De rugzak is voorzien van klittenband en een rolsluiting en kan tijdens het varen dienst doen als waterdichte zak. 

Foto
Foto

Kanoparadijs Nederland

Het standaardwerk over kanotoertochten in Nederland. Gevaren, gefotografeerd en geschreven door mijzelf en Jolanda Linschooten. De mooiste 43 kanotochten in Nederland, per provincie gebundeld. Bestellen kun je hem het makkelijkst in het boekenwinkeltje op Jolanda haar website, of meteen bij de aankoop van een nieuwe Ally natuurlijk. 

Foto

Spatzeil

Een spatzeil is belangrijk als je op wildwater of op groot open water vaart om golven buiten de boot de houden. Maar ook op rustiger water heeft een spatzeil voordelen. Zo heeft de wind minder vat op een boot met spatzeil en zit je bij slecht weer droger en comfortabeler. 

Foto

Extra zitje

Handig om een derde persoon mee te kunnen nemen in de kano.
Er zijn verschillende poten voor een voor, midden of achter zitje.  

Foto

Rugsteuntje

Voor wie graag achterover leunt tijdens het kanoën. Wordt zelden gebruikt tijdens het varen, want het komt je techniek niet ten goede, maar het is natuurlijk wel lekker als je bijvoorbeeld vanuit de boot vist of onderweg de krant leest. 

Foto

Spullennetje

Handig om je zonnebril, zonnebrand, GPS, pet, energiereep etc. onder handbereik te houden tijdens het varen, zonder het risico dat ze per ongeluk overboord vallen. 

Foto

Reparatieset

Het is mij nog nooit gelukt om een gat in de huid van een Ally te varen, toch neem ik op grote tochten altijd een plakset mee. In noodgevallen kun je onderweg de huid ook met duct-tape dichtplakken, maar dat blijft natuurlijk een noodreparatie. Bij een nieuwe Ally kano wordt een reparatieset standaard meegeleverd. 

Foto

Expeditieset

Bestaat uit een uitgebreide plakset en een aantal aluminium bussen om gebroken stokken te spalken. Zou ik zeker meenemen als je de Amazone af gaat varen. 

Foto
Foto

Kiel verstevigingstrip en lijm

Beschermt de kiel tegen overmatige slijtage als je veel over keien schuurt in ondiepe rivieren. Vooral zinvol om te bevestigen als je met een volgeladen boot op beken en riviertjes vaart. 

Foto

Draagframe

Met behulp van twee `antennes` boven op het draagframe kan de boot makkelijk door een persoon overgedragen worden. Op het frame kun je dan nog een ton of andere uitrusting binden. De truc om er mee overeind te komen is je boot schuin tegen een boom zetten en er dan onder knielen met het draagframe. Op zich handig omdat een persoon de boot kan overdragen, maar bij windkracht zes toch erg lastig om overeind te blijven met een omgekeerde kano hoog boven je schouders is mijn ervaring.
Ook kun je de standaard plunjezak op het frame bevestigen als je met de Ally ver moet overdragen. 

Foto

Kaartentas/spullenzak

Voor bevestiging bovenop het spatzeil, haakt aan de zijkant van de boot aan het elastiek van het spatzeil. Best wel handig als het hard waait om de kaart voor je te houden. 

Foto
Foto

Drijvers

Drijvers zijn er in twee uitvoeringen: Met banden vlak naast de boot, of met stangen voor nog meer stabiliteit. Ze zijn handig als je met je kano wilt zeilen of vanuit je boot wil vissen. 

Login

© 2009 Tekst: Frank van ZwolFotografie: Jolanda LinschootenDisclaimer

© 2009 Tekst: Frank van Zwol Fotografie: Jolanda Linschooten Disclaimer