Operafjellet, Spitsbergen

Dit is de plaats delict in Niemandsland. De berg Operafjellet, waar in 1996 een Russische Toepolev crashte met 141 mensen aan boord, voornamelijk mijnwerkers, op weg naar Pyramiden. Op de voorgrond het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers, naast een verticaal geplaatste vleugeltip. Op de achtergrond de rand van de berg waar het toestel tegen aan gevlogen is.

Dit waargebeurde vliegtuigongeluk - Operafjell ulykken, in het Noors - is het grootste in de Noorse geschiedenis en wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak voor het verlaten van Pyramiden door de Russen. Toen ik begon te spitten in het onderzoeksrapport naar de oorzaak van de crash, kwam ik een aantal opmerkelijke zaken tegen. Hoe kon de GPS van de Toepolev van de rampplek verdwijnen? Hoe konden in het onderzoeksrapport uitspraken worden gedaan over de GPS, terwijl die officieel nooit is gevonden? En wat deden twee Russen op de plaats van de crash voordat de bergingswerkzaamheden begonnen waren?
In mijn hoofd begon een duister scenario vorm te krijgen. Had er wellicht een partij belang bij het neerstortten van de Russische mijnwerkers? Was het Operafjell ulykken eigenlijk wel een ongeluk?
Met zoveel vragen, kon ik niet anders dan mijn rugzak pakken en naar Spitsbergen afreizen voor een ijskoude researchtocht door de Arctische wildernis.

Foto

Login

© 2009 Tekst: Frank van ZwolFotografie: Jolanda LinschootenDisclaimer

© 2009 Tekst: Frank van Zwol Fotografie: Jolanda Linschooten Disclaimer