Een explosieve droombestemming

Naar het middelpunt der aarde

Ook als je geen ervaren bergbeklimmer of speleoloog bent is de afdaling in de krater van de Thrihnukagigur vulkaan probleemloos te doen. Met een glazenwasserbakje aan vier kabels daal je in enkele minuten af in de 120 meter diepe krater, waar je eenmaal beneden in de magmakamer een ongekende kleurenpracht aan mineraalafzettingen te wachten staat.
Uiteraard daalde ik ook af in de Thrihnukagigur. Het leek mij een uitgelezen plek voor geheim agent Tom Brandt om met zijn camera af te dalen.
Maar als je eenmaal in dat bakje bungelt met 100 meter gapende duisternis onder je, dan bekruipt je onherroepelijk het gevoel van 'What if...".
En daarme begint Schokgolf. "De vier duimdikke staalkabels trillen als de snaren van een reusachtige basgitaar..."
Als dat maar goed afloopt zou je denken. Nee dus.

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Het barre binnenland

In een thriller over IJsland mag het barre binnenland natuurlijk niet ontbreken. De warme bronnen, verse lavalvelden, pruttelende modder en stoom die onder ijsvelden vandaan komt. Het onder de aardkorst sluimerende geweld is nergens op de wereld zo tastbaar aanwezig als op IJsland. In Landmannalaugar borrelt en sist het gewoon onder je schoenzolen!
Zelf trok ik te voet over de Laugavegur, zonder twijfel een van de mooiste trektochten ter wereld. En als je een beetje op wilt schieten is een fourwheeldrive of superjeep natuurlijk wel handig om de vele gletsjerrivieren door te steken. Dus na mijn voettocht stuiterde ik een dagje mee over de meest miserabele jeeproute die ik ooit gezien heb.

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Research in Reykjavik

In de haven van Reykjavik bleek het vlaggeschip van de kustwacht op de kant te liggen voor reparatie. Aanvaring gehad met een Russische vissersboot met een dronken kapitein, volgens een buschauffeur. Ja, denk ik dan, dat zal wel. Kunnen de Russen met hun onderzeeërs wat dichter onder de kust komen zonder opgemerkt te worden. Maar voor Schokgolf kon ik er niet zo veel mee.

Aanvankelijk leek het me wel leuk om het futuristische Perlan gebouw - gebouwd op de tanks van de geothermische heetwatervoorziening - te gebruiken voor een achtervolging, of op te blazen. Dat werd het niet. Ik dronk er een kop koffie, en Tom later ook.
Vanaf de bovenste etage keek ik uit over Reykjavik, zag de Thrihnukagigur aan de horizon en aan de overkant van de weg het Meterologisch instituut. Dat was een schot in de roos waar ik heel veel te weten kwam over de dreiging van Katla, seismologische waarnemingen en infrageluid. Als het ergens trilt op IJsland, dan wordt het hier geregistreerd!

Foto
Foto
Foto

Katla, het sluimerende monster

In Schokgolf draait alles om deze uiterst explosieve vulkaan. Twintig keer krachtiger dan Eyafjallajökull zal een eruptie rampzalige gevolgen hebben met wereldwijde impact.
Onder Myrdalsjökull, de vierhonderdmeter dikke ijskap die als een vulling bovenop de holle krater van Katla ligt, drukt het magma tegen de kraterprop, klaar om met een allesvernietigende dreun de complete gletsjer weg te blazen.
Rondom de vulkaan zijn waarschuwingsborden geplaatst met de alarmsignalen, vluchtroutes bij een plotselinge vloedgolf van smeltwater, blikseminslag vanuit wolken vulkaanas en ga zo maar door.
Op zo'n plek moet je gewoon gestaan hebben als je er over wilt schrijven. Wel prettig om dan een sneeuwscooter te hebben, zodat wanneer het onder je voeten begint te rommelen, je als de wiedeweerga kunt maken dat je wegkomt.
"Twee minuten later volgt een nog fellere lichtflits, nu vlak bij en recht achter hen. Tom verstevigt de greep op het stuur en geeft nog extra gas om zo ver mogelijk bij de onheilsplek vandaan te komen voordat de onvermijdelijke drukgolf hen inhaalt."

Foto
Foto
Foto

Bronverwijzingen

De bronnen die ik geraadpleegd heb voor Schokgolf zijn omvangrijk en zo divers als je maar kunt bedenken met een aantekenboek vol krabbels, krantenknipsels, internetlinkjes, Youtubefilms en een flinke stapel boeken. Het vermelden is een haast onmogelijke klus, maar het geluk wil dat Hans Hegeman op zijn Blog Zweden een meer dan uitstekende poging heeft gedaan om bij veel markante punten in Schokgolf een link te geven naar de achtergronden.

Login

© 2009 Tekst: Frank van ZwolFotografie: Jolanda LinschootenDisclaimer

© 2009 Tekst: Frank van Zwol Fotografie: Jolanda Linschooten Disclaimer